Anemia jest dolegliwością, która dotyczy coraz większej liczby osób. Często pojawia się ona u wegan i kobiet ciężarnych, jednak nie powinno nas zaskoczyć jej występowanie także u osób, które po prostu nie dbają o odpowiednie zbilansowanie swojej diety. Dowiedz się, czym dokładnie jest anemia i jak sobie z nią radzić.
Czym jest anemia?
Anemia jest chorobą, która objawia się spadkiem liczby czerwonych krwinek. Może ona dotyczyć także zmniejszonego stężenia hemoglobiny we krwi w sytuacji, gdy liczba erytrocytów jest na dobrym poziomie. Nie należy lekceważyć anemii, gdyż niedostatek hemoglobiny może skutkować niedotlenieniem narządów i komórek organizmu.
Rozpoznanie anemii nie jest łatwe, gdyż jej objawy przypominają przemęczenie i można błędnie połączyć je ze stresującym trybem życia, przepracowaniem lub niewyspaniem. Charakterystyczne są dla niej:
- zawroty głowy,
- osłabienie i senność,
- nieustępujące zmęczenie,
- wypadające włosy oraz łamliwe paznokcie,
- blada skóra i błony śluzowe,
- problemy z pamięcią i koncentracją.
Aby potwierdzić lub wykluczyć chorobę należy wykonać badania laboratoryjne. Warto zdecydować się na podstawową morfologię krwi, ale także oznaczyć poziom żelaza i ferrytyny.
Walka z niedokrwistością za pomocą suplementów – żelazo, witamina B12
Anemia dzieli się na kilka rodzajów, dziś jednak skupimy się na tym związanym z niedoborami. Jeśli w organizmie brakuje żelaza lub kwasu foliowego, należy skoncentrować się na uzupełnieniu tych składników za pomocą odpowiednich suplementów diety. Witamina B12 jest elementem, którego organizm często ma zbyt mało w przypadku anemii niedoborowej. Odpowiednio dobrane suplementy są idealnym wyborem, jeśli chodzi o walkę z tą chorobą. Po wykonaniu badań laboratoryjnych lekarz dobierze odpowiednie preparaty, które pomogą w osiągnięciu odpowiednich poziomów żelaza czy witaminy B12.
Czy można wyleczyć anemię za pomocą diety?
Dieta dla chorego na anemię powinna być odpowiednio zbilansowana. Lekarze zazwyczaj zalecają łączenie jej z suplementacją. Jak powinna wyglądać dieta w przypadku anemii niedoborowej? Należy pamiętać, że najlepszymi źródłami żelaza są produkty pochodzenia odzwierzęcego – mięso, podroby, jaja oraz ryby. Nie oznacza to jednak, że wegetarianie i weganie są na straconej pozycji, gdyż pierwiastek ten odnajdziemy także w diecie roślinnej. Warto wybierać pełnoziarniste pieczywo i makarony, warzywa strączkowe, a także orzechy oraz pestki. Nie można zapomnieć również o zielonych warzywach liściastych, czyli natce pietruszki, jarmużu czy szpinaku. Żelazo najlepiej przyswaja się w towarzystwie witaminy C lub B, dlatego warto skropić zieleninę odrobiną soku z cytryny. W diecie na anemię muszą znaleźć się także kiszonki! Sok z kiszonych buraków czy kiszona kapusta powinny stanowić niezbędny element naszego menu.
Zioła jako wsparcie leczenia anemii
Kuracja naturalnymi ziołami jest coraz częściej stosowanym sposobem wsparcia organizmu w przypadku walki z anemią. Do najpopularniejszych należą pokrzywa, krwawnik pospolity, a także dereń właściwy. Każde z nich doskonale sprawdza się w formie naparów – najlepiej samodzielnie zebrać rośliny w okresie wzrostu, ususzyć, a jesienią i zimą rozsmakować się w domowej miksturze o wyjątkowych właściwościach.
Be First to Comment