Press "Enter" to skip to content

Erytrytol – sprawdź czemu warto mieć go w swojej kuchni

Erytrytol wśród osób szukających zdrowszej alternatywy dla białego cukru, zajmuje wysokie miejsce. Ma słodki smak, jest niskokaloryczny i może być spożywany bez obaw nawet w większych ilościach. Czy to faktycznie słodzik idealny? Odpowiedzi na to pytanie szukaj w poniższym artykule.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym jest dokładnie erytrytol
  • jakie posiada właściwości
  • czy z jego pomocą można schudnąć
  • jak używać erytrytolu w swojej kuchni
  • a także znajdziesz przepis na muffinki z erytrytolem

Erytrytol – co to takiego?

Pod względem chemicznym erytrytol (razem z sorbitolem, ksylitolem i mannitolem) zaliczany jest do grupy alkoholi cukrowych. tzw. polioli. Ich wspólną charakterystyczną cechą jest słodki smak oraz fakt, że nie podnoszą one poziomu cukru we krwi.

Erytrytol wyglądem przypomina nieco biały cukier. Jest od niego jednak nieznacznie mniej słodki – jego słodycz plasuje się na poziomie 70% słodyczy cukru. Jego dużą zaletą jest niski indeks glikemiczny, co czyni go produktem bezpiecznym dla diabetyków i osób z insulinoopornością. W przeciwieństwie do innych słodzików nie pozostawia on także obcych posmaków.

Jakie zalety ma erytrytol?

  1. jest niskokaloryczny (w 1 g jest zaledwie 0,2-0,4 kcal)
  2. nie podnosi poziomu cukru i insuliny we krwi
  3. pozytywnie wpływa na zdrowie zębów i jamy ustnej
  4. ogranicza ryzyko rozwoju próchnicy
  5. działa przeciwutleniająco, tym samym chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym

Czy erytrytol pomaga schudnąć?

Dla wielu osób głównym powodem szukania zamiennika dla cukru jest chęć zgubienia nadprogramowych kilogramów. I słusznie! Erytrytol jest z pewnością jednym z tych słodzików, które pomogą ograniczyć ilość spożywanych w ciągu dnia kalorii, co w konsekwencji może się przełożyć na spadek masy ciała.

Jak używać erytrtolu?

Erytrytol bez problemu możemy stosować wszędzie tam, gdzie do tej pory używaliśmy białego cukru. Sprawdzi się on doskonale do słodzenia kawy i herbaty, wypieków ciast i wszelkiego rodzaju deserów.

Muffinki z orzechami słodzone erytrytolem

Składniki:
✔ 1 szklanka płatków owsianych
✔ 1 szklanka mąki pszennej
✔ 2 jabłka
✔ garść orzechów włoskich
✔ łyżeczka proszku do pieczenia
✔ pół szklanki erytrytolu
✔ pół łyżeczki soli
✔ łyżeczka cukru waniliowego
✔ łyżeczka cynamonu
✔ 2 jajka
✔ pół szklanki mleka
✔ pół szklanki oleju

1.  Do jednej miski wsyp wszystkie suche składniki. W drugiej połącz jajka, mleko i olej.
2.  Składniki mokre wlej do suchych, dodaj pokrojone w kostkę jabłka i orzechy włoskie. Całość lekko wymieszaj.
3.  Powstałą masę ponakładaj do foremek na muffinki, każdą wypełnij do ok. 2/3 objętości.
4. Włóż do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez 25 minut na złotobrązowy kolor.

Be First to Comment

    Dodaj komentarz