2010-09-07

Masło czy margaryna?

Po zjedzeniu masła poziom triglicerydów rośnie we krwi w znacznie mniejszym stopniu niż po tłuszczach roślinnych. W praktyce oznacza, to, że te tłuszcze są szybciej spalane.

Jednak eksperci nie przesądzają jednoznacznie, że tłuszcze roślinne są gorsze. Oba gatunki powinny być spożywane w umiarkowanych ilościach.

Nie należy zapominać, że spożywanie wyłącznie masła przez dłuższy okres czasu zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, bo masło zwiększa ilość zarówno „dobrego” jak i „złego” cholesterolu w organizmie.

Jedno jest pewne, wszystkie tłuszcze są wysokokaloryczne i jeśli nie zdążymy ich spalić lub będziemy je dostarczać organizmowi w nadmiarze mogą powodować nadwagę.

Wpływ masła na poziom tłuszczów we krwi zbadali szwedzcy naukowcy. (kch)

 

Czytaj także: Cholesterol

Ostatnio dodane

Najczęściej czytane

Jesteś za młoda, aby rezygnować z seksu! Sięgnij po Sensivellę.

Problem obniżonego libido lub braku satysfakcji seksualnej dotyczy – według badań – aż 40% kobiet w Polsce! Wiele z nich, zamiast szukać rozwiązania, w pewnym sensie poddaje się...

NOPALINA – NOPALINIA MAX: naturalny środek odchudzający, doceniany w wielu krajach

Szukasz idealnej, bezpiecznej metody odchudzania? Sięgnij po NOPALINĘ - teraz w nowej wersji NOPALINIA MAX!

Sfera Intymna – najbardziej kobiece zakupy świata!

Sfera Intymna to obszar, w którym zawsze jest coś do odkrycia. Jeśli pragniesz cieszyć się zdrowiem, seksem i chce dbać o swoje kobiece spawy, Sfera Intymna Kobiety to miejsce dla Ciebie!